U milovníků ciderů to asi vzbudí rozpaky, protože cider je zcela něco jiného než pivo. Proč tedy míchat tyto dvě věci.

Na druhou stranu s cidery se nejčastěji setkáte v oblasti gastro. Na nápojovém lístku se stále vyskytuje mezi pivy, protože cider je pro mnohé stále jakási alternativa k pivu. Ale mění se to k lepšímu. Cideru bude ještě hodně dlouho trvat než si vybuduje širší přijetí. Myšleno nejen u znalců.

Ale vypadá to, že na této akci přinejmenším komunita okolo piva, cider přijala jako samostatnou kategorii v řemeslných nápojích. Byť stále malinkou.

Pro srovnání: Letošní akce se účastnila 250 pivovarů a zhruba 1000 piv. Ciderů do soutěže šlo zhruba 30 plus samostatně několik ochucených ciderů.

Berme však v podtaz, že před 10-15 lety zde bylo 0 ciderů. Každopádně rozvoj  minipivovarů v posledních letech je určitě mnohem dynamičtější než u ciderů. Za povšimnutí ovšem stojí i to, že mnohé tyto minipivovary začaly dělat i svůj řemeslný cider. A často to není vůbec špatné pití.

Dělení ciderů v soutěži bylo letos již více uzpůsobeno charakteru nápoje. Základní členění – tradiční cidery a ochucené cidery zůstalo. Tradiční cidery, tedy ty jablečné se ovšem dále členily na suché, medium (polosuché) a sladké (polosladké a sladké). Tak aby se srovnávalo porovnatelné.

Cílem této soutěže není dát cideru sommelierské ohodnocení kvality, ale určit vítěze. Tedy se hledá ten, který je v ten okamžik nejlepší. Známkujete stejně jako ve škole: 1 – nejlepší a čím více tím horší.

Ovšem nemůžete dát dvěma ciderům stejnou známku.  Každá kategorie má své vítěze a postupující, které se postupně propracovává výše až do úplného finále, kde jsou nejlépe hodnocení zástupci suchých až sladkých ciderů.

Jaká byla pomocná kritéria, která se hodnotila a pomáhala určit pořadí ciderů?

  • Vzhled
  • Vůně
  • Chuť
  • Celkový dojem

Hodnotitelská komise byla poskládána různě: od znalců piva, laiků – nadšenců, ale účastnili se i zástupci výrobců ciderů. Jednotlivých degustačních sad se mohli zúčastnit různé počty hodnotitelů. Obvykle jich bylo okolo 20. Ovšem celkový počet registrovaných degustátorů byl přes 900. Tedy velká šíře názorů. 

Jaké tedy byly výsledky?

Suché cidery

  1. Sígr z jablka, Sígr z Jabka s.r.o., Jablonec nad Nisou.
  2. Cidre Bílé Karpaty Brut, Evžen Uher, Valašské Klobouky
  3. Cidre Brut 2020, Jara Cidre, Valcanville, Francie
  4. Velesinger, LSV trading Praha, Praha
  5. Mad apple suchý, Moštárna Louny, Louny

Medium cidery

  1. Cider Talk polosuchý premium, Cidersekt, Chelčice
  2. Mad apple polosuchý, Moštárna Louny, Louny
  3. Cidérka Červenka, Cidérka, Brno
  4. Cider Talk polosuchý, Cidersekt, Chelčice

Sladké cidery

  1. Cider Talk polosladký, Cidersekt, Chelčice
  2. Barrique cider 2020, Kauboy, Ústí nad Labem
  3. Cider Talk hořkosladký, Cidersekt, Chelčice
  4. Divoké jablko, Cider nouveau, Moštárna Újezd, Újezd u Chanovic
  5. Lobkowicz Black Hill Cider, Pivovar Černá Hora, Černá Hora

Je vidět poměrně pestré zastoupení a také je zřetelné, že průmyslové cidery do pořadí nezasahují. Myslím ovšem, že minimálně v kategorii Suché cidery by se dalo nabídnout více.

A jaké bylo finále:

  1. Barrique cider 2020, Kauboy, Ústí nad Labem
  2. Cider Talk polosladký, Cidersekt, Chelčice
  3. Cider Talk polosuchý premium, Cidersekt, Chelčice
  4. Sígr z jablka, Sígr z Jabka s.r.o., Jablonec nad Nisou.
  5. Cidre Bílé Karpaty Brut, Evžen Uher, Valašské Klobouky
  6. Mad apple polosuchý, Moštárna Louny, Louny

Celkově se tedy prosazovaly spíše cidery se zbytkovým cukrem. A to i díky tomu, že mezi hodnotiteli bylo hodně laiků a těch, kteří cider tolik nepijí. Ovšem já to beru jako pravdivé vyjádření toho, jak je cider vnímán.

Suché cidery které máme rádi ale nebodovali stojí za zmínku například Prajzské jablko – strýmka, nebo Divoké jablko brut barrique. Sírgr z jablka však tuto kategorii vyhrál o parník…

Samostatně v soutěži stály ochucené cidery. Zde bylo málo účastníků, takže výsledek není moc vypodídající. Zároveň tato kategorie je velmi nevyrovnaná. Srovnávalo se například perfektní Prajzské jablko - Kdoule, nebo Jara Cidre - francouzské cidre s medem a Strongbow lesní ovoce, které se nedá pít. Proto se k této kategorii nepotřebuji vyjadřovat. Ale obliba tohoto segmentu roste i mezi řemeslnými cidery, takže svůj smysl má.

Mě osobně tak akce dává smysl. Chtělo by to ale širší nabídku a ještě si pohrát s parametry hodnocení, aby výsledkem klání byla reprezentativní odpověď na otázku: jaký cider se letos povedl nejvíc?