Úroda jablek na podzim (2019) nebyla tak fantastická jak 2018. Tak jsem dal dohromady jen pár litrů moštu. Navíc jsem kombinoval  i hrušky, asijské hrušky (nashi) a jablka. Sice míchat hrušky s jablka není ideál, ale tak to prostě bylo. Pár litrů dobrých. Dnes to stále jěště dobublává ve sklepě.

Ale co dál? Inspirace je i v této situaci dost. Co třeba šípek? Klasika venkovského domácího kvašení. A proč to tedy nezkusit. Šel jsem na to na podzim. Šípků bylo všude dost. Detaily postupu nechám na jindy, ale nyní to taky již probublává ve sklepě a krásně voní.

A do třetice jsem dostal tip na trnky. Takže zkusit trnkové víno? Je leden a trnky byly stále pěkně pevné a zralé stále na stromech. Zkusit se musí i to. A opět již to probublává. Nyní tedy bude čas zrekapitulovat postup. U cideru již jakž takž vím co a jak, ale ty vína? Průšvih nebo paráda, ale určitě i zábava. A doufám, že to bude i nová cesta, jak rozšířit možnosti domácího kvašení. Ovocná vína.