Základy výroby
Seznamte se základy výroby cideru
Co výrobce to trochu jiný postup, jiná zkušenost a hlavně jiné cidery. V této sekci bychom Vás rádi seznámili s různými přístupy, zajímavostmi a postupy. Chceme se zaměřit na specifika domácí výroby cideru a malovýroby. Výroba cideru je totiž úžasné hobby.
Seznamte se základy výroby cideru
Na rovinu. Budu psát o tom, jak vyrábím pár demižonů pro vlastní potřebu. To je tak 50-60 litrů. Pro větší množství se dá určitě postupovat podobně, ale už budete potřebovat víc vybavení, více času, prostoru a asi to bude chtít postupovat již s větší jistotou v konkrétních fázích procesu.
Vyrobit cider je snadné. Vyrobit dobrý cider už může být trochu obtížnější.
Jak známo, cider se dělá jablek. O hruškách zde řeč nebude, ale podstata je podobná. Cider se dá udělat ze všech jablek, ale z některých bude lepší. Než najdete ty jablka, z nichž Vám cider bude chutnat nejvíce, uplyne několik sezon. To se Vám asi napoprvé nepovede.
Pokud jste rozhodnuti udělat si cider, udělali jste první přípravu, bude si potřeba sehnat jablka. Protože jablkem to začíná.
Většina ciderů se vyrábí ze směsi různých jablek, abychom docílili co nejlepšího prolnutí toho, co jednotlivé druhy nabízí.
Pro účely domácího cideru jednoznačně doporučuji návštěvu některé z regionálních moštáren. Udělají práci za Vás, rychleji a lépe. Ano něco to stojí, ale vyplatí se. Tedy pokud se bavíme o množství do cca 100 litrů nebo jednorázové akci.
Fermentace (kvašení) je způsob přeměny nealkoholického ovocného moštu na alkoholický nápoj. Zjednodušeně: kvasí obsažený cukr pomocí kvasinek a živin pomáhající kvasinkám uskutečnit tuto přeměnu.
Divoké kvašení je nejturbulentnější fáze výroby cideru. Probíhá v ní klíčová aktivita: přeměna cukrů na alkohol. Probíhá relativně krátce avšak o to intenzivněji. Vše bublá a pění.
Po skončení turbulentní fermentace dojde k usazení kvasného sedimentu, který tvoří většinou mrtvé kvasinky a další částice, které vahou přirozeně klesají ke dnu.