Fermentace (kvašení) je způsob přeměny nealkoholického ovocného moštu na alkoholický nápoj. Zjednodušeně: kvasí obsažený cukr pomocí kvasinek a živin pomáhající kvasinkám uskutečnit tuto přeměnu.
Proces je to víceméně spontánní, který lze podle Vašeho stupně zkušenosti a vybavení různě ovlivňovat a tím ovlivňovat i výsledek.
Pro naši potřebu se budeme bavit o amatérských podmínkách, které jsou omezeny prostorem i vybavením.
Budete potřebovat:
- Demižon
- Kvasnou zátku
- Hadičku na přečerpávání
- Prostor, který je alespoň trochu teplotně stabilní, je chladnější, tmavý.
- Sanitační a čistící prostředky.
Volitelné jsou ušlechtilé kvasinky, živiny pro kvasnice, čiřidla, filtry atd.. Toto však není nezbytně nutné a dobrý cider Vám nezajistí.
Pokud máte větší objem užijete i čerpadlo.
Fermentace se skládá z několika fází a o nich se rozepíši podrobněji v následujících článcích.