Kamenná prodejna je dočasně zavřena! Objednávky pouze přes e-shop s doručením nebo vyzvednutím v dopoledních hodinách.

Moštování

Pro účely domácího cideru jednoznačně doporučuji návštěvu některé z regionálních moštáren. Udělají práci za Vás, rychleji a lépe. Ano něco to stojí, ale vyplatí se. Tedy pokud se bavíme o množství do cca 100 litrů nebo jednorázové akci.

Pokud plánujete dlouhodobě moštovat a zvětšovat objemy, investice do zařízení se může vyplatit. Hlavní výhoda je kontrola na tím, co tam dáváte a co dostáváte, zároveň to otvírá možnosti různých experimentů.

 Budete potřebovat drtič, který Vám jablka namele na malé kousky a lis, kterým vymačkáte mošt.

Doporučuji již nějaké solidní výkonnější zařízení a nepořizovat ruční drtiče ani ruční malé domácí lisy. Je to sice hezké, takové autentické, ale nad výsledkem a pracností budete zklamáni a ještě Vás to bude něco stát. (vyzkoušeno!).

Přehled moštáren si je možné vygooglit. Dobrý přehled nabízí například Zahrádkářský svaz.

Zároveň si ovšem dejte pozor na jednu zásadní věc. Některé moštárny (zejména ty větší) od Vás vezmou jablka a vrátí Vám ekvivalent v moštu, ale není to mošt z Vašich jablek. Berou to jak to přichází, aby to šlo rychle. Pro řadu lidí, kteří chtějí dobrý mošt na pití to je dostačující, ale pro výrobu cideru je to problém, protože pak můžete škrtnout veškeré předchozí úsilí.

Určitě si tedy ověřte, jak to v dané moštárně chodí.

Obvyklá výtěžnost s níž můžete počítat v moštárně je cca 0,5 litru moštu na 1kg jablek. Podle kvality jablek. V domácím zpracování (zejména na ručních nástrojích) počítejte výrazně méně.

Co všechno se při moštování dělá?

  1. Jablka je potřeba vytřídit a bez milosti vyřadit ty, které jsou nahnilá, plesnivá
  2. Jablka je potřeba umýt a zbavit nečistot
  3. Vše s čím budete pracovat (lis, demižony, drtič, sítka, trychtýře, barely...) před použitím řádně dezinfikujte a vyčistěte.
  4. Jablka v drtiči namele na malé kousky, aby se to dalo lisovat
  5. Lisujeme
  6. Surový mošt zbavíme kalu (nechat například chvíli v chladu odstát a kal si sedne)

Tím jsme připraveni na fermentaci, klíčovou fázi přeměny moštu  na cider.

ZÁKAZNICKÁ PODPORA

Potřebujete se poradit s výběrem cideru? Zavolejte nám kdykoliv na 775 633 077 nebo napište na info@dobrycider.cz.

DOPRAVA ZDARMA

Bezpečné a rychlé doručení na Vaši adresu zdarma pro objednávky nad 1900 Kč

OSOBNÍ ODBĚR

Využijte možnosti osobního vyzvednutí u nás na prodejně v Praze a ušetřete.

// BLOG NA TITULKU

Cider je alkoholický nápoj, jehož prodej je zakázán osobám mladším 18 let. Prosím, potvrďte, že jste starší 18 let.