Novinky na českém trhu - staronové i zcela nové
- 24. února 2022
Během uplynulého roku některé věci pro nás všechny nebyly úplně jednoduché. Naštěstí pořád vítězí tvůrčí duch, a proto vznikaly a stále také vznikají zajímavé české cidery.
Na scéně se znovu objevily některé staré známé tváře:
Mad Apple Cider
Je to nestarší původní české značka ciderů, které začala již v roce 2007. Pár nadšenců a obdivovatelů tohoto nápoje ze Znojma jako první začal přibližovat tento nápoj české veřejnosti.
Nyní se značka přestěhovala do Loun a podle původní receptury, ovšem nyní z lounských sadů, pokračuje dále.
Ve variantách Mad apple suchý a Mad apple polosuchý. Nyní v 330ml lahvích.
F.H.Prager
Je to druhá nejstarší značka ciderů, které letos obnovila činnost a vrací se na scénu. Jiný majitel, ale opět s respektem k původnímu odkazu F.H. Prager ciderů. Tedy nefiltrovat, nedoslazovat, nesířit a nechat vyniknout to hlavní z chuti. Nyní je receptura obohacena o vliv hořkosladkých anglických cider jablek. Cidery máme v plechovce, což je pro českou scénu novinka.
V naší nabídce nalezneta F.H. Prager 11 - polosuchý, F.H. Prager 13 -suchý a zcela nové F.H.Prager Nealko cider (méně než 0,5% alkoholu).
Jako zcela nové na scéně lze označit tyto nové cidery:
Kauboycider
Nefiltrovaný, nepasterovaný, nedoslazovaný originál ze severu Čech. Jedná se o směs jablek a trochu hrušek ze sadů z okolí Litoměřic a Českého středohoří. Tváří se jako drsoň, ale pije se velmi dobře. Je trochu sušší, ale stále tak akorát.
V nabídce je nyní jen jeden Kauboy v 500ml lahvích
cCH! Cidérka Chříč
Pivovar Chříč vyrábí pivo PCh!. Nyní k tomu přidali cider cCH!. Nejedná se o žádný pivní cider, nebo jablečné pivo, ale nefiltrovaný, ortodoxnější cider, kde výrobce odkazuje na francouzský způsob výroby. V nabídce mají 750ml lahve. První je klasický cidre a druhý je barikovaný, který zrál skoro rok v dubových sudech po víně.
Kolowrat Cidre
Výrobce ciderů ze západních Čech Kolowratovy sady rozšířil nabídku ciderů o suchý cidre francouzského typu Kolowrat Brut Cidre, který dozrává v lahvích. Alkoholu má 8%. Tedy trochu silnější. Tyto cidery mají velmi dobrou řemeslnou úroveň, používají ovoce pouze z vlastních sadů, takže kontrolují celý proces od stromku po cider. A to se počítá.