Letos byla zima teplá, proto střídání nočního mrazu a vysokých denních bylo šokem nejen pro mě, ale zejména pro meruňky, které jako první ovocní poslové jara již začátkem března - zmrzly.

Dalším stromům se však zatím daří obstojně, a tak každoročně detailně sleduji pohyb a rozvoj jednotlivých pupenů a lístečků, jako by to byl film.

Jabloní mám nyní na zahradě asi 10. Skomírající polokmen nějakého letního jablka jsem ořezal a přerouboval. A chytlo se. Uvidíme co další leta.

Dále zde mám 4 Angličany - 2x Yarlinton Mill - polokmen a 2x Sommerset redstreak - čtvrtkmen. Nevím moc v to nedoufám, zdejší klima bude asi na ně dost exotické. Zatím jsou to však  na začátku.

A pak  začínající polokmeny a vysokokmeny toho staršího českého - Nonety, koženáč, žíhané letní. Cider z těchto odrůd jste mohli již několikrát ochutnat na některé degustaci. Takže za mě odzkoušené a dobře fungující varianty. Sázel jsem loni na podzim.  Dále je tu sudetská reneta a jedna jadernička, které se moc nedaří. Ach to padlí, každý rok vždy přijdu o všechny výhony a tak začínám vždy od znova.

Pupeny raší a vše se zelená. Tak už se těším na květ.