• Cider, který zraje v sudu po koňaku

    25. června 2020

    O tom, že zrání v dřevěných sudech dodává nápoji nové charakteristiky není pochyb. Ochutnal jsem povedené, velmi povedené, naprosto skvělé, ale také fádní cidery ze sudů.

  • Odrůdy na cider III - Booskopské

    19. května 2020

    Booskopské je stará odrůda pocházející z Holandska. K nám se rozšířila přes Německo, kde je stále poměrně oblíbená. Patří mezi renetovité odrůdy. Často se jí říká i koženáč (ale druhů koženáčů je více). Vizuálně se tedy nejedná o úplně atraktivní odrůdu, což oblibu v současnosti snižuje.

  • Odrůdy jablek na cider I - Noneta/Matčino

    22. dubna 2020

    Krásně to kvete, a vše z čeho budete pít Váš cider právě začíná. Beru to jako příležitost napsat pár řádek o odrůdách jablek, které se vyskytují mezi malovýrobci.

  • Jarní zápisky ze zahrady - pupeny

    14. dubna 2020

    Na jaře je nejlepší to všeobecné probouzení. Posunem letního času jsme sice ztratili opět hodinu. Jako každý rok. Ale na přírodu to nemá vliv.

  • Kampak kráčí středoevropský cider?

    19. března 2020

    Po poslední degustaci, která byla asi na dlouho díky viru poslední, mě napadlo několik úvah o takovéto středoevropské ciderové cestičce.

  • Domácí cider napůl

    21. února 2020

    Nedávno jsem narazil na článek, který odhalil nové možnosti propojení mezi výrobcem a nadšencem pro cider. Vlastně je to taková "blbost".

  • Proč pořádat degustace ciderů

    6. února 2020

    Jsem vždy moc rád, když se sejdeme u nás v cidrotéce na nepravidelně pořádaných degustacích. Jejich cílem není prezentace sommelliérských dovedností (které nemám) a nějak strukturovaně analyzovat jednotlivé vzorky. Jde o to představovat bohatou škálu chutí a vůní, která se za cidery skrývá a své dojmy sdílet.

Archív novinek