Odrůdy jablek na cider I - Noneta/Matčino
- 22. dubna 2020
Krásně to kvete, a vše z čeho budete pít Váš cider právě začíná. Beru to jako příležitost napsat pár řádek o odrůdách jablek, které se vyskytují mezi malovýrobci.
edna z mých oblíbenkyň je Noneta, nebo-li Matčino. Rád ji používám a mám k ní sentimentální vztah, proto jsem ji zařadil na první místo.
Jedná se původně o americkou odrůdu, která se zde slušně zabydlela. Hojná je ve starších sadech ve středních Čechách. Jedná se o mohutný strom, který má středně štědrou úrodu. Ovoce se sklízí v polovině září a dá se spotřebovávat do konce listopadu. Pak už trochu moučnatí. Je to nádherně voňavá a sladká odrůda. Má lehce mastnou slupku, která při dozrávání žloutne na vrchu červená s tečkováním. Plody jsou středně velké, křehké a voňavé
Cider z ní kvasí rychle a vydatně a dozrává ke krásně až madlově oříškovému projevu. Cider má typicky znatelnou kyselinku, ale při dobrém ošetření procesu Vám vadit nebude. Cider si uchovává dobrou a hutnou strukturu a vydrží dlouho. Cider někdy bývá náchylný k nahořknutí. Sedimenty vzniklé během kvašení mohou cideru dát výraznou hořkost a trpkost.
V našich končinách s touto odrůdou pracuje často například BACHA! Cidre.
Více informací na Wiki