Strýmku považuji mezi jablky za legendu. Je to asi nejčastější strom ovocným stromořadí a najdete jej na mezi u skoro každého pole či louky. Je to velmi otužilá odrůda. Vydrží hodně a proto se hojně vysazovala. Nyní se sází velmi málo. Pěstuje se jako vysokokmen či polokmen. Patří k velmi pozdním odrůdám a ovoce může mít v dobré kondici uchované až do pozdního jara či léta. Sklízí se až v říjnu, ale klidně ovoce vydrží na stromech mnohem déle.

Někdy se nazývá kyseláč, což napovídá hodně o chuti. Ovoce je málo sladké, pokud není dozrálé tak je trpké a kyselé. Na první pohled či zkus tedy působí zcela nevhodně pro cider - méně cukru, hodně kyselé. Ale nenechte se mýlit. Strýmka je zdaleka nejoblíbenější odrůda v Německu pro výrobku apfelwein (v Německu se nazývá Bohnapfel nebo Rheinische Bohnapfel). Je třeba s ní však opatrně a správně pracovat. V prvé řadě, je potřeba nechat ovoce dozrát a to může být klidně v lednu. Vhodná je tedy pro ty, co mají první podzimní várku moštování hotovou a chtějí pokračovat. Dále tím jak dlouho vydrží na stromě a v kombinaci se svou bohatou kyselinkou je velmi vhodná pro přírodní ice cider.

V našich končinách se velmi dobře s odrůdou popasoval A.K. Cider. Jeho Strýmka je perfektní, o čemž se můžete přesvědčit.

Více info Wiki.