Pokud nemáte vlastní zdroj, nebo Vám nevyhovuje, budete muset pátrat. Ideální je rozhlížet se již tak rok dopředu, hledat, kde různě kvetou volné jabloně, kdo má zahradu, kde mu jablka jen padají bez užitku na zem.

Naštěstí česká krajina má stovky kilometrů stromořadí, která nejsou moc obhospodařovaná, podél silnic, cest a polí, kde je možné narazit na zajímavé odrůdy. Většina bez užitku padá na zem.

Nevýhodou volného sběru je, že mnohdy nevíte co sbíráte a budete hůře identifikovat, jak se co projevilo ve vašem cideru. Výhodou jsou obrovské možnosti experimentování a dobrá zásoba.

Některá dozrávají na stromech, některá až po sklizni. Je dobré s tím počítat, když sbíráte jablka pro směs na moštování cideru. V ideálním případě do ní dáváte jen zralá jablka.

Aby Vám jablko dalo maximum, musí být zralé. Poznáte to tak, že je již krásně voňavé, šťavnaté. Na omak lze udělat zkoušku tak, že lehce jablko zmáčknete v dlani prsty, pokud se Vám pod slupkou vytvoří důlek, mělo by to být již v pořádku zralé, pokud ne, tak to chce ještě čas.

Ochutnávejte co sbíráte, to je nejlepší způsob jak si o různosti jablek a jejich zralosti a vhodnosti udělat přestavu.

Já kombinuji  volně dostupná jablka a vlastní zdroje.  Nejraději mám raně podzimní a  podzimní jablka, protože zde nacházím ty nejzajímavější kousky a jablka jsou při zpracování již zralá.

Obvykle není problém nalézt sladká a kyselejší jablka, ale problém je s těmi trpčími. Ideálně trpké a sladké zároveň. Zde je třeba hledat a nebát se vyzkoušet různé plané a nehezky vypadající stromy. Tyto jablka převážně nikomu nechutnají, takže vždy někde zbydou.

Samotný sběr jablek

Padaná jablka bývají obvykle již zralá, nevýhodou je, že bývají poškozená a vyžadují rychlé zpracování. Trhat jablka na vysokokmenu ve volné krajině zase není úplně snadné, pokud s sebou nevozíte žebřík.

Ovšem nahoře jsou ty jablka nejlepší… Ideálně klepat do plachty.

Já sbírám ty ze země či klepu a rychle pak do moštárny.

Sbírejte nejlépe vždy jeden strom do jednoho pytle (bedýnky). Označte a popište, zvažte jej ať víte čeho máte kolik.