Kamenná prodejna je dočasně zavřena! Objednávky pouze přes e-shop s doručením nebo vyzvednutím v dopoledních hodinách.

Jak na to

Co dělat a kdy. Jak postupovat, když si chcete vyrobit vlastní cider.

Začínáme s ciderem

Vyrobit cider je snadné. Vyrobit dobrý cider už může být trochu obtížnější. Vyrábím si domácí cider již několikátou sezonu a stále je co objevovat. Postupně se ukazují věci, které jsou podstatné, a kt...

Přípravné kroky - začínáme

Na rovinu. Budu psát o tom, jak vyrábím pár demižonů pro vlastní potřebu. To je tak 50-60 litrů. Pro větší množství se dá určitě postupovat podobně, ale už budete potřebovat víc vybavení, více času, p...

Jablka - vybrat správně

Jak známo, cider se dělá jablek. O hruškách zde řeč nebude, ale podstata je podobná. Cider se dá udělat ze všech jablek, ale z některých bude lepší. Než najdete ty jablka, z nichž Vám cider ...

Sběr jablek

Pokud jste rozhodnuti udělat si cider, udělali jste první přípravu, bude si potřeba sehnat jablka. Protože jablkem to začíná. Pokud nemáte vlastní zdroj, nebo Vám nevyhovuje, budete muset pátrat. Ide...

Směs jablek na cider

Většina ciderů se vyrábí ze směsi různých jablek, abychom docílili co nejlepšího prolnutí toho, co jednotlivé druhy nabízí.   Pokud se chystáte na svůj první cider, nezbývá než použít intuici. ...

Moštování

Pro účely domácího cideru jednoznačně doporučuji návštěvu některé z regionálních moštáren. Udělají práci za Vás, rychleji a lépe. Ano něco to stojí, ale vyplatí se. Tedy pokud se bavíme o množstv...

Fermentace - základní informace

Fermentace (kvašení) je způsob přeměny nealkoholického ovocného moštu na alkoholický nápoj. Zjednodušeně: kvasí obsažený cukr pomocí kvasinek a živin pomáhající kvasinkám uskutečnit tuto přeměnu. Pro...

Divoká fáze fermentace

Divoké kvašení je nejturbulentnější fáze výroby cideru. Probíhá v ní klíčová aktivita: přeměna cukrů na alkohol. Probíhá relativně krátce avšak o to intenzivněji. Vše bublá a pění. Před samotným...

První stáčení

Po skončení turbulentní fermentace dojde k usazení kvasného sedimentu, který tvoří většinou mrtvé kvasinky a další částice, které vahou přirozeně klesají ke dnu. Vzniklý odpad je potřeba odstran...

Druhá fermentace

Nyní jsme si odpracovali tu fyzicky nejnáročnější část (natrhat, namoštovat, založit  poprvé stočit). V kvasné nádobě máme odsedimentovaný a očištěný mošt, který se opět pomalu probouzí. Zač...

ZÁKAZNICKÁ PODPORA

Potřebujete se poradit s výběrem cideru? Zavolejte nám kdykoliv na 775 633 077 nebo napište na info@dobrycider.cz.

DOPRAVA ZDARMA

Bezpečné a rychlé doručení na Vaši adresu zdarma pro objednávky nad 1900 Kč

OSOBNÍ ODBĚR

Využijte možnosti osobního vyzvednutí u nás na prodejně v Praze a ušetřete.

// BLOG NA TITULKU

Cider je alkoholický nápoj, jehož prodej je zakázán osobám mladším 18 let. Prosím, potvrďte, že jste starší 18 let.