Vyrobit cider je snadné. Vyrobit dobrý cider už může být trochu obtížnější. Vyrábím si domácí cider již několikátou sezonu a stále je co objevovat. Postupně se ukazují věci, které jsou podstatné, a kt...
Jak na to
Co dělat a kdy. Jak postupovat, když si chcete vyrobit vlastní cider.
Na rovinu. Budu psát o tom, jak vyrábím pár demižonů pro vlastní potřebu. To je tak 50-60 litrů. Pro větší množství se dá určitě postupovat podobně, ale už budete potřebovat víc vybavení, více času, p...
Jak známo, cider se dělá jablek. O hruškách zde řeč nebude, ale podstata je podobná. Cider se dá udělat ze všech jablek, ale z některých bude lepší. Než najdete ty jablka, z nichž Vám cider ...
Pokud jste rozhodnuti udělat si cider, udělali jste první přípravu, bude si potřeba sehnat jablka. Protože jablkem to začíná. Pokud nemáte vlastní zdroj, nebo Vám nevyhovuje, budete muset pátrat. Ide...
Většina ciderů se vyrábí ze směsi různých jablek, abychom docílili co nejlepšího prolnutí toho, co jednotlivé druhy nabízí. Pokud se chystáte na svůj první cider, nezbývá než použít intuici. ...
Pro účely domácího cideru jednoznačně doporučuji návštěvu některé z regionálních moštáren. Udělají práci za Vás, rychleji a lépe. Ano něco to stojí, ale vyplatí se. Tedy pokud se bavíme o množstv...
Fermentace (kvašení) je způsob přeměny nealkoholického ovocného moštu na alkoholický nápoj. Zjednodušeně: kvasí obsažený cukr pomocí kvasinek a živin pomáhající kvasinkám uskutečnit tuto přeměnu. Pro...
Divoké kvašení je nejturbulentnější fáze výroby cideru. Probíhá v ní klíčová aktivita: přeměna cukrů na alkohol. Probíhá relativně krátce avšak o to intenzivněji. Vše bublá a pění. Před samotným...
Po skončení turbulentní fermentace dojde k usazení kvasného sedimentu, který tvoří většinou mrtvé kvasinky a další částice, které vahou přirozeně klesají ke dnu. Vzniklý odpad je potřeba odstran...
Nyní jsme si odpracovali tu fyzicky nejnáročnější část (natrhat, namoštovat, založit poprvé stočit). V kvasné nádobě máme odsedimentovaný a očištěný mošt, který se opět pomalu probouzí. Zač...