Kamenná prodejna je přestěhovaná: Medovinárna, Na Zderaze 14, Praha 2

Jablka - vybrat správně

Jak známo, cider se dělá jablek. O hruškách zde řeč nebude, ale podstata je podobná. Cider se dá udělat ze všech jablek, ale z některých bude lepší. Než najdete ty jablka, z nichž Vám cider bude chutnat nejvíce, uplyne několik sezon. To se Vám asi napoprvé nepovede.

 

Nechci zde jmenovat odrůdy. Doporučuji, v případě zájmu, již odbornější texty a informace. Načtěte si jaké odrůdy nabízí česká krajina, protože kouzlo výroby cideru je i o odhalování toho, co dobrého máte kolem sebe.

Základní charakteristiky

 

Každá odrůda je svá a bude mít více či méně odlišné vlastnosti. Vezmu to jen stručně. Detailněji bude lepší tomu věnovat samostatné kapitoly a články.

 

Chuťově hodnotíme, jak je jablko sladké, kyselé a trpké. Kombinace těchto vlastností bude určovat charakter a chuť Vašeho cideru.

 

Jako první je potřeba nalézt dostatečně sladká jablka. Cukr= budoucí alkohol. Hodně cukru = kvašení probíhá řádně a jistě a výsledný nápoj je stabilní a silný.

Pozor sladká jablka neznamenají budoucí sladký cider. Cukr je hlavně palivo kvasného procesu a obvykle je všechen přeměněn na alkohol.

 

To jak bude Váš cider chutnat bude určeno především těmi dalšími chutěmi jablka: kyselost a trpkost. Respektive jejich vzájemným propojením, které v ideálním případě vytvoří chuťovou harmonii.

 

Podobně je to s vůní. Některé odrůdy Vám dají více voňavý cider jiné méně.

 

Hledejte tedy jablka, které mají tyto vlastnosti a snažte se poskládat všechny tyto vlastnosti tedy sladkost, kyselost i trpkost (hořkost). Každá z těchto vlastností nestojí samostatně za moc, ale dohromady, to je pecka. Tak se dá udělat opravdová harmonie cideru.

 

Jak určit jaká jsou jablka?  Ochutnejte je, přivoňte k nim. To je nejlepší analýza.

Více druhů jablek Vám dá větší šanci poskládat tyto chutě. Nezůstávejte u jednoho druhu (tedy pokud to není Váš záměr a chcete jednodruhový cider).

 

 

Základní dělení jablek podle období

 

Letní jablka

Sbírají se od července do srpna. Moc nevydrží skladování, jsou tedy vhodné k okamžitému zpracování. Jsou obvyklé bohaté na kyseliny, méně sladké. Těchto odrůd obvykle není tolik.

Vhodné na lehčí, kyselejší a svěží cider k rychlé spotřebě. Většina ciderařů Vám řekne, že se moc nehodí. To je ovšem vždy věc toho co od cideru chcete, protože cider uděláte vždy.

Raně podzimní jablka

Sbírají se hlavně v září. Dají se ihned spotřebovat nebo vydrží ještě pár týdnů uskladněná. Bývají to nejběžnější jablka. Odrůd je již hodně a je z čeho vybírat. Škála chutí je již veliká.

 

 

Podzimní jablka

Sbírají se na konci září a v říjnu a nabízí asi nejhodnější základ pro cider, protože se jedná o již hodně výrazná a zajímavá jablka, která když jsou zralá nabídzí opravdu hodně.

 

Zimní jablka

Sbírají se také v září ale také až v říjnu i listopadu. Rozdíl oproti podzimním je ten, že dozrávají až po sklizni, během zimy.

S těmito jablky nemám zkušenosti při výrobě cideru. Hodí se již pro vybavené a zkušené výrobce, připravené mít jablka skladem a čekat až dozrají a vyrábět celoročně.

Jablka z vlastního sadu

Mít vlastní sad s jabloněmi, to je asi nejlepší situace na začátek. Víte, co máte. Můžete ideálně načasovat sklizeň a pohlídáte si kvalitu a také lze lépe metodicky pracovat, tedy hledat souvislosti mezi chutí cideru a jablkem. Typickým problémem je druhová omezenost. Tu lze nepravit roubováním a sadbou, ale to je pak běh na opravdu delší čas, ale je tak možné docílit opravdu kýženého výsledku. Zároveň tak lze doplnit i chybějící chuťové parametry domácích odrůd roubem originálních cider jablek.

ZÁKAZNICKÁ PODPORA

Potřebujete se poradit s výběrem cideru? Zavolejte nám kdykoliv na 775 633 077 nebo napište na info@dobrycider.cz.

DOPRAVA ZDARMA

Bezpečné a rychlé doručení na Vaši adresu zdarma pro objednávky nad 1900 Kč

OSOBNÍ ODBĚR

Využijte možnosti osobního vyzvednutí u nás na prodejně v Praze a ušetřete.

// BLOG NA TITULKU

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení